zaterdag 25 augustus 2012

Gelukkig ging het weer goed in Zierikzee


Gisteren was de 29e wielerronde van Zierikzee. Een mooi criterium dwars door de binnenstad en langs de haven van Zierikzee. Hier komt een hoop publiek op af, zo dwars door de binnenstad trekt altijd veel publiek. Het is dan ook gezellig druk. De terrassen zitten lekker vol, hier schuilt toch wel een probleem in Zierikzee staan immers de terrassen opgesteld aan weerszijden van het parcours, dit kan nooit de bedoeling zijn. De serveerster loopt de hele avond heen en weer met frieten, drankjes, mosselpannen en zelfs hele complete menu’s. De gasten aan de overkant van het terras lopen weer over het parcours om naar de WC te gaan. Deze openingen waar je heen en weer kon lopen waren bij het restaurant voor de finish goed bewaakt door verkeersregelaars, maar het restaurant vlak na de finish stonden er weer geen. De gasten kunnen daar zo het parcours oplopen wat weer voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Over veiligheid gesproken, ik snap dan ook niet dat de KNWU hier goed keuring aan geeft en als organisator van een wielerwedstrijd moet je dat al helemaal niet willen. De veiligheid voor de renners moet toch de hoogste prioriteit hebben.
Een paar ronden voor het einde dacht ik nog “gelukkig is het allemaal weer goed gegaan”. Het is inmiddels ook gaan regenen met als gevolg veel valpartijen in de laatste 6 a 7 ronden. Het deelnemersveld vloog helemaal uit elkaar op de spek gladde steentjes in de binnenstad. De organisatie kwam auto’s en motoren tekort om de renners te beveiligen, maar de motor van een regionaal radiostation bleef gewoon achter de kopgroep rijden alsof er niets aan de hand was. Schuif deze motor voor de kopgroep dan kan een andere motor zich laten afzakken naar een achtervolgende groep. Zelf zie ik het nut van een radio motor niet op een parcours van 2 kilometer. Zet een mannetje bij de finish en één op de achterkant van het parcours en je heb ook je radio verslag. Dan hadden ze deze motor mooi kunnen inzetten voor de veiligheid van de renners. Inmiddels zijn de renners de laatste ronde ingegaan.
De winnaar van de laatste 2 jaar lig weer alleen op kop en rijd onbedreigd naar zijn 3e overwinning op rij. Gelukkig geen sprint op de gladde steentjes en achteraf mag je daar heel blij mee zijn, want bij de finish stak nog een gast van het restaurant vlak voor de winnaar over om zijn plaats in te nemen op het terras. Juist op de plaats waar geen beveiliging stond. Ik schrok me rot, die man komt van de zijkant plots mijn lens binnenlopen. Dit had ik na al die jaren nog nooit meegemaakt. Gelukkig liep het goed af en was er geen sprint tussen enkele renners. Met sprintende renners had het vanwege de sprintsnelheid niet zo goed afgelopen. Het ergste was natuurlijk dat die man die overstak niets in de gaten had. Hij had de renner niet eens gezien en was zich van geen kwaad bewust. Laten we hopen dat voor de 30e uitgave van de wielerronde van Zierikzee het gezonde verstand zal zegevieren en dat de veiligheid van de renners op 1 komt te staan.

Hieronder enkele foto’s van de overstekende man bij de finish.
 
 
 
 
Foto's Cyclopics.nl
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten