zaterdag 30 juni 2012

Trimbelangen Midden Zeeland


De hoogtijdagen voor de Trimbelangen Midden Zeeland lijken voorbij. De laatste tijd komen er nog nauwelijks renners opdagen tijdens de koersen. Vooral de Amateurs A heeft het zwaar te voorduren, deze categorie komt nog zelden boven de 20 coureurs uit. Vorige week zaterdag in Nieuwerkerk werd de wedstrijd bij de Amateurs A verreden. Er stonden maar 14 vertrekkers aan de start. Dit was een nieuw diepte punt in de geschiedenis van TMZ.

De vrije val is ingezet vorig jaar na de wedstrijd in Goes. Tijdens deze wedstrijd waren er maar liefst 165 coureurs actief. Bij de Amateurs A stonden toen 36 renners aan de start. Bij de Amateurs 40+ stonden er zelfs 61 renners aan het vertrek. In 2009 stonden er nog 43 coureurs aan de start in Goes bij de Amateurs A. Even ter vergelijking dit jaar stonden er in Bruinisse slechts 71 renners aan het vertrek, deze waren verdeeld over 4 categorieën. Dit komt overeen met 19 renners per categorie.

Dat het bij de Amateurs A het hele jaar al geen vetpot is, bewijzen de cijfers wel. Kruiningen 18, Nieuwerkerk 14, Baarland 17, Oudelande 20, Ovezande 17 en ’s-Heer Abtskerke 23. Van de laatste 6 keer kwamen er alleen in ’s-Heer Abtskerke meer dan 20 renners opdagen. Dit seizoen is de malaise ook overgeslagen naar andere categorieën. Alleen gisteren in Kruiningen (110) kwamen meer dan 100 renners aan de start, verdeeld over 4 categorieën. Dit is nog niet echt veel gezien er dan gemiddeld maar 27,5 renner per categorie aan de start staat. Nieuwerkerk (88), Baarland (81), Oudelande (94) en Ovezande (76) komen nog niet eens aan de 100. Dit jaar waren er in Bruinisse 71 deelnemers verdeeld over 4 categorieën. Dit betekend dat er nog geen 18 renners per categorie aan de start staan. Hier mag gerust over een nieuw dieptepunt worden gesproken ondanks dat het goed weer was in Bruinisse. Dit jaar waren er toch ook 2 uitschieters te noteren waar wel voldoende deelnemers waren. Op de eerste plaats Wemeldinge met 147 deelnemers en ’s-Heer Arendskerke met 122 deelnemers. Alle andere koersen zitten daar ver onder.

Vorig jaar waren er nog verwijten van het bestuur dat het mogelijk aan een periode slecht weer lag. Dit kunnen we inmiddels naar de prullenbak verwijzen. Om maar eens een voorbeeld te geven vorige week was het goed weer, maar er waren nauwelijks renners. Oudelande, ’s-Heer Abtskerke en Bruinisse het zelfde laken en pak. Prachtig weer, maar nauwelijks renners. Wat mij de laatste jaren wel opviel dat de SP geen opstap categorie meer is. Deze categorie is bedoeld voor starters en plaatselijk renners die eens een keertje willen proberen te koersen. Nu zie ik daar renners tussen rijden die daar werkelijk niks te zoeken hebben. Renners die 2 of 3 keer daar hebben gewonnen starten ander weeks weer opnieuw bij de SP ’s. Daar is deze categorie niet voor bedoeld, deze renners zullen moeten overstappen naar een hogere categorie. Ook de categorieën zullen ze eens nader onder de loep moeten nemen. Nu de deelnemersaantallen zodanig terug lopen zou het verstandig zijn voor vernieuwingen. Een voorbeeld de categorie 40+ opgeven en vervolgens terug naar 3 categorieën A, B en C. Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn. 90 renners verdeeld over 3 categorieën zou betekenen ongeveer 30 per categorie. Een bijkomend probleem voor TMZ is dat het aantal koersen gestaag aan het teruglopen is. Na jaren van groei zie je nu ook daar een lichte daling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten