zaterdag 31 december 2011

Volksfeest met bier en tieten


Waar in Nederland duizenden ieder weekend met zijn allen in één of ander groot voetbal stadion gaan zitten, kijkend naar 22 spelers die de bal 90 minuten laten rondspelen zonder dat er echt word afgezien. Zo gaan onze zuiderburen in de winter massaal naar de cyclocross. Dik ingepakt met een warme muts op, laarzen aan en met zijn duizenden baggeren door de modder op zoek naar een mooi plaatsje langs het parcours. Het volksfeest wat cyclocross in België is, kennen we in Nederland niet zo. Hier lopen de mensen niet warm voor een cyclocross wedstrijd, toeschouwers zijn er wel, maar veel minder dan in België. Dit komt waarschijnlijk, omdat we geen echte toppers hebben. Lars Boom richt zijn pijlen op de weg en wereldkampioen Lars van der Haar is nog belofte, maar wel een groot talent dat zich in de toekomst alleen op de cyclocross gaat richten.

Niet iedereen in België komt voor Nys, Wellens, Albert of Pauwels naar de cross. De feesttent die bijna op iedere omloop staat is immens populair, zo ook in Loenhout. Zelf ben ik er ook een kijkje gaan nemen, maar de feesttent binnenkomen is al een prestatie op zich, bomvol en de tent barst bijna uit zijn voegen. De feestmuziek hoor je al van ver, nummers als ‘bier en tieten’ en ‘he trut’ van Robbie Ronalds vliegen je rond de oren. Terwijl ‘ik wil jou’ van Starkoo uit de boxen knalt komen er net een paar mensen naar buiten met een biertje in de hand. Ze hebben de zakken al een eindje vol en roepen tegen iedereen ik wil jou, plots valt er één voorover in de modder… Oeps, dan weer maar snel terug naar binnen om een nieuw biertje moet hij gedacht hebben. Naast de feesttent staat er een frietkraam en een hamburger tentje, hier is het ook druk, zelf ook maar even een patatje met mayo besteld, je bent tenslotte in België waar ze de lekkerste frieten bakken.
Lars Boom voerde de forsing in de eerste ronde
Even later stroomt de feesttent in Loenhout voor een groot gedeelte leeg, het is tijd voor Nys en co om hun kunsten aan het publiek te laten tonen. Na de ‘one’ vrouw show van Marianne Vos snakten de Belgen naar een overwinning om zo weer voldaan huiswaarts te keren. De eerste ronde was het uitgerekend Lars Boom die het hele veld uit elkaar reed, Niels Albert en Sven Nys konden volgen. Ook Stybar hing er nog aan. Boom plaatste zijn 2e versnelling, Nys viel en Stybar moest even passen, alleen Albert kon volgen. Na de 3e ronde pruttelde het motortje van Boom een beetje tegen en Albert was ribbedebie. Een supporter gooide nog wat bier richting Lars Boom, gelukkig miste het net zijn doel. Triest maar zulke dingen hoort schijnbaar bij de cross. Albert rijd onbedreigd naar de winst voor Stybar en Nys.
Stybar kondigt aan om volgend jaar minder crossen te gaan rijden, net als Boom wil Stybar zich ook meer op de weg concentreren. Dit is een aderlating voor de cross. Een paar jaar terug in Zolder werd Lars Boom uitgejoeld door de Belgische fans. Lars besloot kort daarop om zich meer op de weg te focussen. Nu maar hopen dat de mensen een beetje gaan nadenken en dat de cross het juist van die enkele buitenlanders moet hebben om het meer een internationaal karakter te geven. Wij Nederlanders zullen nog enkele jaren moeten wachten, bij de beloften domineren we de koers, maar het duurt nog enkele jaren voordat deze renners doorstromen naar de profs.
Wereldkampioen Zdenek Stybar in actie tijdens de wedstrijd in Loenhout
Geen opmerkingen:

Een reactie posten