maandag 24 oktober 2011

Zeeuwse ATB winter competitie weer van start


Het drukke wieler wegseizoen is nog maar net voorbij, maar als fotograaf heb je niet veel tijd om bij te komen. Afgelopen zaterdag was het alweer tijd voor de allereerste wedstrijd om de Zeeuwse ATB Cup in Kortgene. Een competitie over 11 wedstrijden. Deze keer gaan we het niet zo zeer over de wedstrijd hebben, maar meer over het fotograferen van een ATB of cyclocross wedstrijd.
1/1250 - f7.1 - iso 500 - 36mm - Canon 7D
Zaterdag was het goed weer, dus ben ik al wat eerder dan gewoonlijk afgezakt naar Kortgene, zodoende kon ik ook nog wat foto’s maken van de jeugd. Ik pakte mijn tas met 2 camera’s. Op de ene camera had ik mijn 70-200 f2.8 lens geschroefd en op de andere mijn zo vervloekte 17-40 f4 L. De laatste lens was ik nooit zo tevreden over qua scherpte, dus heb ik deze lens afgelopen zomer eens binnen gebracht bij Tech Repair in Bergen op Zoom. Tech Repair is het officiĆ«le reparatie centrum van Canon. Ook daar bleek dat de 17-40 niet goed scherp was (dus mijn vermoeden was juist), ze hebben de lens opnieuw gekalibreerd en tegelijkertijd mijn camera’s nagekeken. Omdat ik CPS (Canon Professional Services) memberlid ben, had ik beide camera’s en lens binnen 4 dagen terug (top service). De lens is daarna eigenlijk in de kast beland en er niet meer uit gekomen tot afgelopen zaterdag.
1/1000 - f8.0 - iso 500 - 24mm - Canon 7D
De 2 foto’s hierboven heb ik gebruik gemaakt van de externe flitser. Ik maakte gebruik van een invulflits om de renner extra bij te lichten. Feitelijk is het licht van de omgeving de primaire lichtbron (hoofdbron) en de flitser is de secundaire lichtbron. Je maakt gebruik van een invulflits wanneer je met tegenlicht fotografeer of als de achtergrond veel lichter is dan het te fotograferen onderwerp. Dat laatste was van toepassing op de 2 bovenstaande foto’s. Gebruik je in deze gevallen geen flitser, dan heb je snel te maken met een renner die donker uitslaat. Dit kan je grotendeels nog oplossen door het aanpassen van de belichting (overbelichting), maar dit heeft als nadeel dat de lucht weer uitgebeten wit uitslaat.
1/800 - f8.0 - iso 500 - 17mm - Canon 7D
Ik ben nu zeer tevreden over mijn 17-40 f4 L objectief van Canon. De lens is nu super scherp en de foto’s zagen er super uit. In de toekomst zal ik de 17-40 wel wat meer gaan gebruiken.

Onderstaande foto is gemaakt met de EF 70-200 f2.8 L IS USM. 
1/2000 - f2.8 - iso 400 - 190mm - Canon 7D
Bij deze foto heb ik een diafragma van 2,8 gebruikt. Hierdoor komt het onderwerp (in dit geval Bart Maas) mooi los van de achtergrond. De scherpte diepte is op 2,8 minimaal. De achtergrond is mooi wazig, dit vind ik persoonlijk mooi aan een goede sportfoto. Zeker bij het veldrijden of bij ATB wedstrijden in de winter werk ik veel met een groot diafragma (f2.8 – f5,0). Dit is vaak ook nodig, zeker later op de middag loopt de hoeveelheid aanwezig licht hard terug. Na 15:00 uur word het al snel minder, iso gaat dan ook vaak omhoog. De huidige duurdere camera’s presteren tegenwoordig al goed bij 2500 iso, mits de foto goed belicht is natuurlijk. Al met al ben ik zeer tevreden over mijn Canon 7D.

Edzard van Ewijk wint in Kortgene
Geen opmerkingen:

Een reactie posten